Vučić: „Brutalna sila Prištine“

0

Mi smo još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na Sever, da su jutros nešto posle 6 časova te snage prešle na teritoriju Severa i to je po šesti put ovoga puta, najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugoh cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, kazao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije koja je u toku u Beogradu, a povodom današnjeg uvođenja probnih RKS oznaka.

Još je jedan od najtežih dana na Severu Kosova – potvrdio je srpski predsednik.

Nije to pitanje bilo kakve dramatizacije, ali je situacija veoma ozbiljna, teška, i kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i koji se neozbiljno ponašaju a kojima je jedini cilj kako da prošite svoju vlast i moć, onda je vrćo teško dolaziti do racionalnih rešenja“, istakao je Vučić.

Srpski predsednik je Prištinu optužio da ceo dan demonstrira silu, pre svega na Jarinju i Brnjaku, optuživši prethodnu srpsku vlast da ih je ona napravila, te da nemaju pravo da ulaze na Sever bez prethodnog znanja srpskog komandira.

Prištinu je optužio za unilateralni potez, uz podršku „mentora“, ne otkrivši i ko su. Što se tiče srpske strane, kaže da ih nisu obavestili ali da su ih Srbi upozorili da to ne čine.

Ipak u kasnijem odgovoru na pitanje Rade Komazec iz Jedinstva o „mentorima“, kazao je da je „uveren da kancelarija Borelja i Miroslava Lajčaka sasvim sigurno nije uticala na ovakve odluke“.

Kao „branitelji istine“ Srbi ne treba da „okreću leđa zapadnom svetu“.

Na konferenciji je objasnio, kako kaže, šta se danas dogodilo. Podsetio je na dva sporazuma iz 2011. i 2016. koji su se ticali istog pitanja – tablica.

To su četiri sporazuma o slobodi kretanja, prema kojima je KS tablicama produžavano trajanje od 2011. do 2016, i to na insistiranje Srbije, odnosno od 2016, do 2021.

Pokazao je fotografiju ambulantnog vozila vranjskih tablica da bi naveo kako je ovo vozilo zaustavljeno, na kojem su skinute tablice suverene međunarodno priznate države članice UN, „zato što se njima te tablice ne sviđaju“ i zato što Srbija stavlja takođe stikere.

Niti to gde piše, niti je igde pisalo, niti je to moguće. To ne piše niti u jednom dokumentu, čak ni u u onom iz 2011. Nikada nigde!“ – tvrdi.

Briselski sporazum uporedio je sa Dejtonskim: „Mi ćemo se uvek na njega pozivati kao na Dejtonski“, naglasio je i ponovio šta sve od tačaka iz Briselskog Priština nije ispunila.

Srbe je pozvao da ne nasedaju na provokacije, a da „puste siledžije i nasilnike da rade šta god hoće i kako god hoće“.

Jer na kraju neko će to morati da prihvati, a Srbi sasvim sigurno da neće, tako da je najvažnije da pokušamo da očuvamo mir, a istovremeno izaći ćemo vrlo vrlo odlučno pred međunarodnu zajednicu“, kazao je.

Za to vreme, u obraćanju u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja jednoglasno su naveli u zasebnim obraćanjima da je današnjim potezima samo započeta primena sporazuma na koji je Srbija već pristala uz pomoć EU. Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju nameru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije, a Srbe je pozvao da uklone barikade.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera. Saobraćaj je trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pešice.