Teška runda dijaloga u Briselu

0

“Vrlo mali napredak”, izjavio je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, na kraju jučerašnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu. Atmosferu tokom susreta je opisao kao napetu.

“Sastanak je bio težak i pokazao je vrlo različite pristupe prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao posledica toga, danas smo postigli vrlo mali napredak. Razgovarano je o nekoliko konkretnih predloga, ali jedini ishod koji danas mogu izvesti je da će se dijalog nastaviti”, izjavio je Lajčak.

On je potvrdio da će se krajem avgusta sastati pregovaračke ekipe, a da će naredni susret lidera biti održan u septembru.

Kurti je ocenio da se atmosfera nije razlikovala od prethodnog sastanka, koji je održan 15. juna. On je negirao Vučićeve navode da je odbio da prihvati deklaraciju u kojoj će se strane obavezati na uzdržavanje od akcija koje bi ugrozile bezbednost na terenu.

“Mi smo tražili da se uvrste i reči ‘mir i stabilnost’, a ne samo bezbednost. Razlog zašto nemamo zajednički stav jeste zato što je srpska strana odbila izraz ‘suočavanje sa prošlošću’, iako je to prihvatila evropska strana. Tu je problem”, izjavio je Kurti, ocenivši da predsednik Srbije “lično doživljava problem suočavanja sa prošlošću”.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo susretom sa Kurtijem u Briselu.

“Mislio sam da ne može gore, a danas sam se uverio da ima i gore”, kazao je Vučić, dodajući da Kurti nije hteo da prihvati neke od tačaka “posebno o uzdržavanju od akcija koje bi potencijalno ugrozile situaciju na terenu”.

On je rekao da su dobili predloge EU koji su usaglašavani sa glavnim pregovaračima i Srbija se, po njegovim rečima, u potpunosti saglasila sa svim što je EU predložila.

Prema njemu, radilo se o tekstu od tri tačke o intenziviranju zajedničkih napore na identifikovanju ostataka nestalih osoba, zatim uzdržavanju od akcija koje bi potencijalno destabilizovale situaciju na terenu i da se jednom mesečno sastaju glavni pregovarači radi pripreme sastanaka na visokom nivou.

“Srbija ih je u potpunosti prihvatila bez ijedne zamerke. Sve smo prihvatili. Albanci nisu hteli da prihvate te tačke. Posebno je interesantno da nisu želeli da prihvate drugu tačku a to je uzdržavanje od akcija koje bi mogle potencijalno da ugroze situaciju na terenu”, izjavio je Vučić i dodao da je kosovska strana optuživala Srbiju za tri genocida, od 19. veka, kada je stekla nezavisnost.