Vučić i Palmer o Kosovu

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine i poručili da se treba okrenuti budućnosti. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto, rekao je američki zvaničnik.

“Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Srbija ga smatra delom svoje teritorije. Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja”, rekao je Vučić nakon sastanka.

Sprski predsednik je zamolio Palmera da razume potrebu na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja. Palmeru je rekao i da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila takse da zatvori dijalog – nisu istinite.

“Sa nekim ko sprečava dotok robe i usluga – o čemu drugom da razgovarate? Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate? A treba da razgovaramo o komplikovanijim pitanjima”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da razgovori sa SAD nikada nisu laki i jednostavni, ali da su otvorenost i konkretnost mnogo značajniji od toga kako se ko u razmeni argumenata oseća.

“Zadovoljan sam sadržinom razgovora, iako, naravno, kao što Palmer ne može sa mojim stavovima o KiM da bude srećan, ne možemo ni mi da pevamo do sreće zbog njihovog stava”, rekao je Vučić.

Metju Palmer je rekao da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država dijalogu i evropskom putu.

“Razgovarali smo o tome gde smo sada u dijalogu i kako da krenemo napred. Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer.

SAD su, kaže, posvećene podršci i investiranju u Srbiji. “Srešću se sa predstavnicima američkih firmi koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za poslovne ljude i tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi”, istakao je američki zvaničnik.

Govoreći o najavljenom sastanku u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

“Ne mogu da kažem ishod razgovora, ali smo sigurni da će naš zajednički cilj, borba za rešenje, povesti obe strane ka sporazumu”, rekao je Palmer.

Vučić, pak, nije uopšte siguran da će do tog sastanka doći.

“Mi smo za sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje kako neko neće da ukida takse. Najvažnije je da uradimo sve sa Nemačkom i Francuskom da se sačuvaju mir i stabilnost”, naveo je predsednik Srbije.