Blaga kazna za policajce koji su tukli migrante?

Blaga kazna za policajce koji su tukli migrante?

Još uvek traje istraga o okolnostima pod kojima su tri pripadnika hrvatske interventne policije palicama “tonfama” u Šturliću, na području opštine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, tukla migrante, “odvraćajući” ih u susednu Bosnu i Hercegovinu.

Na Disciplinskom sudu u Osijeku u toku je disciplinski postupak, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova,a da su policijski službenici do okončanja postupka udaljeni s dužnosti.

Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su njihovi, sada već više od mesec dana suspendovani službenici, radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji naredba ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

Izvor blizak istrazi otkrio je za Jutarnji list da slučaj „klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno čitav incident sveo bi se na to da su policajci službenu uniformu okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije.

– U tom trenutku na mestu događaja nisu bila samo njih trojica, već je nedaleko bilo dvadesetak policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimcima, i oni će podneti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena kao vojska, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne naredbe svojeg nadređenog. Niko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz, zato što je jedan od njih zapretio da i on poseduje snimke događanja na granici, te kako će u slučaju takvog raspleta slučaja, on objaviti drugu stranu priče, i tako malo jače kompromitovati policijsku organizaciju – kaže taj izvor.

Dvojica od trojice policajaca su iz Istre, a jedan je iz Vukovara, koji je u tom trenutku radio u Interventnoj policiji Policijskoj upravi istarske, koja je bila na ispomoći.