Vučić: Jedna zemlja – Dačić: Nemačka

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedna velika, značajna i moćna evropska zemlja tražila da Priština uvede taksu, s ciljem da se Srbija navede na izlazak iz dijaloga, koji je u tom momentu išao ka kompromisnom rešenju, prenosi Tanjug.

“To je urađeno da bi Srbija rekla da izlazi iz dijaloga i da se sruši bilo kakakv plan da Srbija nešto dobije”, objasnio je Vučić i podsetio da je ideja razgraničenja mogla da bude ishod dijaloga u kojem bi i Srbija dobila nešto.

“Ja to nisam odmah znao, sada sve to znam. U pitanju je jedna značajna i moćna sila”, naveo je predsednik Srbije.
Podsetio je da se ceo svet pobunio protiv takse, Amerikanci glasnije nego Evropljani, jer je to, kako je istakao, tražila jedna evropska zemlja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je , gostujući na TV Prva, posredno potvrdio da je u pitanju Nemačka. Na pitanje – koja je to zemlja, Dačić je odgovorio: “Hajde da igramo asocijacije. Zna se koje su zemlje u E vropi moćne I velike.

Evo ja danas idem u Nemačku”.

Vučić je naglasio i da jedna zemlja posebno insistira na energetskom sporazumu sa Prištinom, kako je naveo, samo da bi dobili pare, jer je njima to važno, a ne Zajednica srpskih opština.

“Već osam godina slušam o tome kako su me doveli na vlast da izdam Kosovo, kao da ima nešto sto oni već nisu izadali, kao postoji nešto što oni već nisu odavno dali”, primetio je Vučić.
Govoreći o razgraničenju, Vučić je rekao da je shvatio da Srbi nikada neće prihvatiti nešto što nam je šansa i da ćemo zbog toga žaliti.

“Shvatio sam poruku naroda, bila nam je velika šansa, ali smo je propustili”, poručio je Vučić.

Kaže da ćemo zbog toga proći lošije u budućnosti, ali da njega niko neće moći da okrivi.

On ističe da dogovor Srba i Albanaca nije nikome odgovarao i da nije nailazio na podršku ni na istoku, ni na zapadu, jer taj dogovor
donosi 100 godina mira i razvoja i budućnost i sigurnost za decu.

“Niko ne bi bio srećan zbog toga. Jedni, jer je za njih samo ponižena Srbija konačno rešenje. Ovi drugi, kako bi mogli da utiču na Srbiju i region”, naglasio je Vučić.

“Ja sam hteo kompromis. Znam da Srbi nikada to nisu prihvatali. Ja bih da slavimo zivot i budućnost dece. Nije prošlo, nema problema, plaćaće deca, cenu kao i svaka druga”, poručio je Vučić i preneo da je u Briselu imao jedan susret sa Aljbinom Kurtijem, gde ga je prvi put video, ali da nisu ni o čemu razgovarali.

“Imao je svoje izlaganje koje je bilo izrazito prljavo, odvratno izlaganje protiv Srbije sa najgorim izmišljotinama”, rekao je Vučić i upitao da li ovi iz Srbije koji podržavaju Kurtija misle da je Srbija počinila genocid i tolike zločine i da treba da odgovara.

“Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu, a Tramp nije, iako je zaustavio više ratova, objasnite mi logiku. Takva je i logika da su Albanci tolerantni, mirotvorci”.

On je dodao da se na Kosovu spremaju isti zakoni o crkvenoj imovini, kao i u Crnoj Gori, ali da smo mi uvek tražili da se sve vodi pod SPC Beograd i Patrijarsija Beograd da ne bi rekli da je kosovsko već kulturno blago Srbije.

“Nikada na to nisu hteli da pristanu i Albanci i stranci o tome nisu hteli da razgovaraju”, naveo je Vučić.