Vučić u Tirani

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Tirani sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, a predviđeno je potpisivanje šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Predviđeno je potpisivanje i Sporazuma o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB i Sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB. Takođe, planirano je potpisivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), kao i Sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog tržišta rada, sporazum bi značio da bi radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje važila u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Kako su preneli mediji, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša najavio je da će tokom sastanka Vučića, Rame i Zaeva 20. i 21. decembra u Tirani biti održani protesti Albanaca koji se protive toj regionalnoj inicijativi.