Za Putinovog kuma razmenjeno 200 Ukrajinaca

Za Putinovog kuma razmenjeno 200 Ukrajinaca

Ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, uhapšen u aprilu, predat je Rusiji u razmeni zarobljenika. Za njega je razmenjeno 200 Ukrajinaca koje je ruska vojska zarobila, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u zatvorskom centru Službe bezbednosti Ukrajine. Razgovarali smo. Insistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200”, rekao je Zelenski.

Medvedčuk je, kako tvrde iz ukrajinske službe bezbednosti, kum Putinovom detetu. On takođe navode da je on napravio agenturnu mrežu koja je radila za ruske interese.

Pet ukrajinskih zapovednika bilo je uključeno u razmenu zarobljenika, kao i 55 zatvorenika koji će biti poslati u Rusiju, rekao je Zelenski. Nije jasno jesu li svi zatvorenici Rusi ili proruski orijentisani, ali Zelenski ih je opisao kao ljude “koji su se borili protiv Ukrajine i one koji su izdali Ukrajinu”.

Među onima koji su juče oslobođeni iz zarobljeništva je 108 boraca Azova i drugih formacija”, rekao je Andrij Jermak, šef kancelarije Zelenskog. Reč je o borcima iz kontroverznog bataljona Azov, dela Nacionalne garde Ukrajine, koje je Rusija ranije nazvala neonacistima. Među razmenjenima bilo je i 10 stranaca.