Putin opozvao dekret o suverenitetu Moldavije

Putin opozvao dekret o suverenitetu Moldavije

Ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe.
Dekret, koji je juče opozvan, oličenje je ruske spoljne politike pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i Amerikom, prenosi Rojters.
Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja, navodi se da je odluka doneta kako bi se „obezbedili nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promenama koje se događaju u međunarodnim odnosima”.
Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.
„Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept spoljne politike Rusije. Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja”, rekao je Flenčea za Publika-TV.
Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodsto obećalo da će nastaviti sa nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, veoma napeti i optužio ovu zemlju da sprovodi antirusku politiku.
Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će „pažljivo proučiti” dokument.
Smeštena između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih država u Evropi, od 2020. predvodi predsednica Maja Sandu uz snažnu podršku Amerike i Evropske unije, prenosi Rojters.
Američki predsednik Džozef Bajden sastao se sa njom juče u Poljskoj i potvrdio svoju dalju podršku.
Dekretom iz 2012. Rusija se obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja „na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja”.