Zabranjen hadžiluk zbog koronavirusa

0

Nekoliko meseci pre tradicionalnog hodočašća, Saudijska Arabija je zabranila putovanja na hadžiluk u Meku, zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Ovom odlukom su sprečeni milioni muslimana koji svake godine dolaze na ova najsvetija mesta islamske religije. Hodočasnici iz celog sveta svake godine se okupljaju u Saudijskoj Arabiji. Ove godine hadžiluk je određen za kraj jula i početak avgusta.
Osim na hadžiluk, milioni ljudi tokom cele godine obilaze druga sveta mesta u Saudijskoj Arabiji. Saudijske vlasti su zabranile ulazak u kraljevstvo i onima koji sa turističkim vizama dolaze iz država u kojima je detektovan koronavirus. Vlasti preporučuju da građani budu oprezni prilikom putovanja u zemlje u kojima ima obolelih od ovog virusa.
Hadžiluk je često u istoriji bio događaj na kojem su se širile epidemije. Najranije epidemije su zabeležene 632. godine, kada se među hodočasnicima širila malarija. U epidemiji kolere 1821. godine umrlo je 20 hiljada hodočasnika. A 1865. kolera je ubila 15 hiljada hodočasnika, a zatim se proširila na ceo svet. Pre osam godina Saudijska Arabija se suočila sa virusom MERS, u toku hadžiluka.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime