Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota

Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska ”zaštititi svoje građane”.
Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom „kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati”. „Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju da se evropski ponašaju. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković, prenosi hrvatski N1, javio je Tanjug.
On je ocenio da je optužnica ”političke prirode” i da ”nema nikakvog pravnog utemeljenja”.„Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa”, rekao je Jandroković, prenosi Hina.

Dodao je da je Srbija „zemlja koja ima puno sopstvenih problema”, navodeči pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi „na rusku ili na stranu Zapada”.
Apelacioni sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije ”Oluja”. U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je večeras da hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije zato što, ”nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti”, reagujući na izjavu predsednika hrvatskog parlamenta Gordana Jandrokovića.
Brnabić je u u objavi na Tviteru navela da se jedna članica EU usuđuje da javno kaže da, ”ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece – jer četvoro ih je tamo pobijeno starosti šest do 13 godina, ne možete da budete deo EU”.