Ruski brodovi u Jadranu

Ruski brodovi  u Jadranu

Pre tri nedelje, brodovi ruske ratne mornarice pokušali su da blokiraju izlazak američkog nosača aviona Hari Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Republika admiral Đuzepe Kavo Dragone, načelnik Vrhovnog štaba odbrane Italije. Rekao je da su ruski ratni brodovi stigli duž italijanske obale do Ankone.

Prema rekonstrukciji italijanskog dnevnika, ruski brodovi su 22. jula blokirali ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog porasta tenzija i niza manevara NATO i ruskih brodova u toj oblasti.

U svojoj rekonstrukciji događaja, La Repubblica piše da su komandanti NATO-a odmah reagovali na ruske poteze u Jadranu, koji su želeli da pokažu da neće odustati od kontrole nad prelazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem jula ruska krstarica Varjag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forest Šerman, pišu oni.

Ovi brodovi su se nalazili na bokovima rta Santa Marija di Leuka, ruski brod na jadranskoj strani i američki brod na jonskoj strani. Nešto južnije nalazio se nosač aviona Hari Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili brodovi NATO-a iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD i formirali su trg oko nosača aviona 25. jula, piše italijanski dnevnik. Dodaju da je 31. jula Global Havk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao nad Jonskim morem. Hrvatska je saopštila da je upoznata sa situacijom i prisustvom ruskih brodova u Jadranskom moru.