Zamrznuti ruski novac za obnovu Ukrajine?

Zamrznuti ruski novac za obnovu Ukrajine?

Zemlje G7 i EU razmatraju plan da se ruska zamrznuta sredstva koriste kao zalog za obnovu Ukrajine, piše agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.
Agencija navodi da bi, prema ovom planu, saveznici Ukrajine mogli da prodaju „dug” kako bi pomogli oporavku zemlje, koristeći zamrznutu imovinu kao zalog.
„Pristalice ovog predloga smatraju da će svako rešenje sukoba u skladu sa međunarodnim pravom dovesti do toga da će Rusija biti u obavezi da plati odštetu Ukrajini. Ako Rusija to odbije, mogla bi se podneti potraživanja po zamrznutoj imovini”, rekli su neimenovani izvori agenciji.
Kako je izjavio jedan od izvora Blumberga, ovaj plan može da omogući stvaranje specijalnog društva koje bi izdavalo obveznice sa nultim kuponom (prema kojima se ne isplaćuju redovne kamate, već se prodaju uz veliki popust u odnosu na nominalnu vrednost) podržane zalogom na opoziv. Napominje se da bi bila uspostavljena „hijerarhija zaloga” (likvidna sredstva koju zajmoprimac daje zajmodavcu kao garanciju otplate zajma), zasnovana na zalogu koji bi koristio sredstva koja drže mreže finansijskih institucija „Euroclear”, kao i banke.
Agencija navodi da su rasprave o planu tek na tehničkom nivou i da još nije doneta nikakva politička odluka. Jedan od izvora rekao je za Blumberg da neke zemlje uključene u diskusiju žele da „brže” donesu odluku od drugih.
Ranije je britanski list „Fajnenšel tajms”, pozivajući se na izvore, saopštio da zapadne zemlje razvijaju planove za izdavanje obveznica za pomoć u finansiranju Ukrajine, koristeći rusku imovinu kao podršku za gašenje duga.
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine, prenosi Sputnjik. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.