Protest zbog presude o ubistvu Ćuruvije

Protest zbog presude o ubistvu Ćuruvije

Novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati pozvali su građane da im se pridruže danas na protestu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije. Protest započinje u 14 sati ispred Apelacionog suda u Beogradu.
Nakon 10 meseci skrivanja od javnosti, Apelacioni sud je u petak objavio odluku kojom je četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti oslobodio krivice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
„Dvadeset pet godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde“, navodi NUNS u proglasu i pozivu na protest.
„Izbili su nam dah. Zanemeli smo. Nema više tih reči koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom. Pokažimo im to. U ponedeljak, 5. februara, u 14 sati ispred Apelacionog suda u Nemanjinoj 9 u Beogradu. Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo – da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz“.
Protest organizuju Koalicija za slobodu medijia koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost i Udruženje novinara Srbije (UNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).