Život se vraća u normalu

0

Od danas počinju da rade pijace u zatvorenom, frizerski saloni, teretane. Penzioneri mogu u šetnju sat vremena vreme policijskog časa kada je kretanje zabranjeno ostalim građanima. Prema poslednjim podacima, koronavirusom su zaražene 8.042 osobe, a preminulo je 156 ljudi. 


Od danas počinju da rade pijace u zatvorenom prostoru, frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote, kao i fitnes centri i teretane.


Svi objekti moraju obavljati svoje delatnosti uz korišćenje zaštitne opreme (maske, rukavice, dezinfekciona sredstva).


Preporučeno je da se zbog ograničenja broja ljudi, delatnost u ovim objektima obavlja samo po principu zakazivanja termina, kako bi se izbeglo okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.


Život se polako vraća u normalu, a epidemiolog Predrag Kon ukazuje da Srbija polako izlazi iz epidemije, ali da je svet tek na početku pandemije.


Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da naša epidemijska kriva opada i objasnio šta bi se dogodilo kad bismo naglo popustili mere. 


Sada je najveći akcenat na tome da se sačuvaju domovi za stare i spreči ulazak koronavirusa, a baš što ne sme dogodilo se u Negotinu.


U domu za stare “Radost” zaraženo je 48 korisnika, radnika i pripadnika Vojske Srbije, a zbog propusta je pokrenuta istraga i biće formiran poseban krizni štab.


Dok SZO strahuje od novog talasa epidemije, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poručuju da hlorokina ima dovoljno i ako se desi novi talas.


Zabrana kretanja na snazi je od 18.00, a u vreme policijskog sata u šetnju mogu samo građani stariji od 65 godina – sat vremena, najviše 600 metara od mesta stanovanja.