Albanija – 16 žrtava zemljotresa

0

Najmanje 16 osoba je poginulo, a više od 600 je povređeno usled nekoliko zemljotresa koji su jutros pogodili Albaniju, a u 14.05 sati danas zabeležen je još jedan, poslednji u nizu potresa, sa epicentrom u Jadranskom moru, na dubini od 10 kilometara.

Kako je saopšteno iz Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), poslednji zabeleženi zemljotres danas je jačine 4,7 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u Jadranskom moru, 42 kilomentra severozapadno od Tirane, te samo 19 kilometara zapadno od mesta Mamurras, takođe u Albaniji.

Tu državu je pre ovog, u poslednjih 11 sati pogodio 21 zemljotres. Procenjuje se da je na području pogođenom potresima oko 3,7 miliona stanovnika.

Prvi zemljotres desio se u 3.50 časova, jačine 6,3 Rihterove skale, a epicentar je bio 10 km severno od Drača na Jadranskom moru, 40 km od Tirane. Zatim su usledili i ostali manji zemljotresi. Još jedan jak jačine 5,4 dogodio se u 7.10 ujutro.

Saopšteno da je nekoliko zgrada srušeno u Draču (na zapadu Albanije) i u selu Tuman i da je na desetine porodica ostalo pod ruševinama, dok spasilačke ekipe pokušavaju da pomognu blokiranim stanovnicima.

Ministarka odbrane Albanije Oljta Đaćka je u vanrednom obraćanju rekla da se neprestano radi na spašavanju svih koji su pogođeni zemljotresom, da je 400 osoba iz oružanih snaga na terenu i preko 1.000 policajaca, kao i nekoliko stotina pripadnika medicinskog osoblja.

Saopšteno je i da su spasilačke ekipe iz regije krenule prema Albaniji. Ministarstvo obrazovanje je prekinulo nastavu u Albaniji za danas.

Tela dve žene pronađena su u ruševinama stambene zgrade u selu Tumane, a jedan muškarac je stradao u gradu Kurbinu nakon što je u panici skočio kroz prozor zgrade, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Albanije.

Tela još tri žrtve izvučena su iz ruševina dve srušene zgrade u Draču, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Radnici Hitne pomoći rekli su lokalnim medijima da je jedna od stradalih bila starija žena koja je uspela da spasi svog unuka štiteći ga svojim telom.

“Vatrogasci i osoblje vojske pomažu stanovništvu”, u Draču i obližnjem selu Tuman, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane.

Premijer Albanije je rekao da su susedne zemlje, te Evropska unija i SAD ponudile pomoć Albaniji posle snažnog zemljotresa.

Vlada Kosova na dužnosti je na vanrednoj sednici odlučila da izdvoji 500.000 evra kao početnu pomoć za Albaniju. Premijer na dužnosti Ramuš Haradinaj kazao je da je odlučeno i da u Albaniju ode kontigent pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova, kako bi pružili pomoć nakon zemljotresa. Pored njih, i brojne ekipe iz različitih kosovskih preduzeća otputovaće za Albaniju. On je takođe rekao da će i u slučaju zemljotresa na Kosovu, svi državni i javni mehanizmi biti aktivirani po automatizmu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je takođe pomoć Srbije, a Vlada Hrvatske je donela odluku da uputi dva helikoptera Hrvatske vojske radi pružanja humanitarne pomoći.

Premijer Rama je rekao da je primio telefonske pozive italijanskog, grčkog i turskog kolege, da je nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula mehanizam pružanja hitne pomoći, te da su i premijeri Severne Makedonije i Bugarske izrazili spremnost da aktiviraju svoje mehanizme za pružanje pomoći.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar Christos Stylianides su u ime EU izrazili saučešće zbog žrtava i solidarnost sa Albanijom, kao i SAD.

“Sjedinjene Države upućuju najdublje saučešće svim porodicama i zajednicama pogođenim današnjim zemljotresom. SAD stoje uz naše prijatelje u Albaniji, baš kao što su

Amerikanci i Albanci uvek stajali jedni uz druge u teškim vremenima. Mi ćemo i dalje pažljivo pratiti situaciju i biti spremni da ponudimo našu podršku”, saopštila je Ambasada SAD u Tirani.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime