Blinken zahvalio Vučiću na podršci Ukrajini

Blinken zahvalio Vučiću na podršci Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine, energetskoj stabilnosti Srbije i situaciji u Ukrajini.
Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, Blinken je u razgovoru sa Vučićem istakao podršku Amerike dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i pozvao na konstruktivan angažman na obezbeđivanju mira i stabilnosti širom regiona.
Blinken je, takođe, zahvalio predsedniku Vučiću zbog podrške Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Tokom razgovora bilo je reči i o zajedničkim naporima da se obezbedi energetska bezbednost Srbije u budućnosti. Blinken je tokom razgovora čestitao Srbiji na otvaranju nove ambasade u Vašingtonu. Služba za saradnju s medijima predsednika Republike je u utorak saopštila da je Vučić sa Blinkenom telefonom razgovarao
o tri ključne teme – pitanju Kosova i Metohije i želji američke administracije da u najkraćem roku bude postignuto rešenje, zatim odnosu Beograda prema Rusiji i diversifikaciji energetskih izvora Srbije.