300 miliona đaka u studenata ne ide na nastavu

0

Skoro 300 miliona đaka i studenata u svetu ne pohađa nastavu zbog koronavirusa. Zaraženo je 95 hiljada ljudi, a od posledica infekcije umrlo je 3200. Na evropskom tlu najugroženija je Italija gde su juče zatvorene sve škole i univerziteti kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, pošto je od posledica infekcije umrlo 107 ljudi.

Samo u poslednja 24 sata umrlo je 28 osoba, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu. Škole i fakulteti će biti zatvoreni najmanje do 15. marta.

Broj slučajeva zaraženih virusom, u 13 dana koliko traje epidemija, porastao je na 3089. Vlada je preduzela mere kako bi usporila širenje infekcije. Procenjuje se da dnevno bude 500 više inficiranih.

Italija ima problema sa nedovoljno jedinica intenzivne nege, tvrdi premijer Đuzepe Konte.

Njegova uredba predviđa i obustavu događaja koji podrazumevaju koncentraciju ljudi na udaljenosti većoj od jednog metra. Zahteva se zatvaranje bioskopa i pozorišta. Utakmice će biti igrane pred praznim stadionima.

Virus se raširio u bogatim regijama Lombardija, oko Milana, i Veneto i Emilija Romana, ali se zaraza širi po celoj Italiji i na Siciliju. U Rimu je u bolnice smešteno 20 obolelih od koronavirusa, dok se ostali leče kod kuće.