Abazović podržava „Otvoreni Balkan“

Abazović podržava „Otvoreni Balkan“

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se zalaže za regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan” i ocenio da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća u njoj.

Abazović je u intervjuu za Kljan Kosova rekao da je „Otvoreni Balkan“ osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana. Kosovo i Crna Gora su odbile da budu deo te inicijative.

Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po ili tri i po države, već za šest. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda grešim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi“, rekao je Abazović.

Abazović je rekao i da tvrdnje da je „Otvoreni Balkan“ inicijativa Aleksandra Vučića za stvaranje „Velike Srbije“, nemaju smisla s obzirom na to da u tom projektu učestvuje i Albanija.

“Najvažnije je da se poveća poverenje između država u regionu, i da bi se to desilo mora da postoji komunikacija, a to se dešava samo dva puta godišnje – u Berlinu i Beču gde smo se sreli sa premijerima prošlog juna, gde se razgovara i popije kafa, i niko više ni sa kim ne komunicira. Mislim da je to pogrešan način. Ne znam ko je taj koji voli da čeka na granici, ne govorim samo o turistima sa Kosova u Crnoj Gori, već i o građanima Crne Gore koji žele da idu u Srbiju ili bilo gde u regionu”, kazao je on.