Ukrajina zaustavlja ruski gas za Evropu

Ukrajina zaustavlja ruski gas za Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka” koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.
Ukrajina je nastavila da bude glavna tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa Evropi čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara.
Navodi se da dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka” i pogranične kompresorske stanice „Novopskov” nije moguć zbog toga što su nastupile „okolnosti više sile”.
Kako je saopštio GTSOU „okolnosti više sile” su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo, kako se navodi, do „mešanja okupacionih snaga u tehničke procese”.
Kompresorsku stanicu „Novopskov” u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.
Kompanija je saopštila i da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke ‘Sohranovka’ u tačku ‘Sudža’, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine”.
Ruska strana saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine .
Ruska kompanija Gasprom takođe je odbacila kao „tehnički nemoguću” ideju o privremenom prebacivanju nedostupnih kapaciteta sa tačke „Sohranovka” u tačku „Sudža”, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, preneo je Interfaks.
Gasprom je dobio zvanično obaveštenje od GTSOU da ukrajinska strana, ”pozivajući se na okolnosti više sile”, prestaje da prihvata gas za tranzit preko gasne stanice „Sohranovka”, od sutra u 7 časova, da će prijave za prevoz biti odbijene i da se gas neće primati.
GTSOU predlaže da se sve količine tranzita prenesu na stanicu „Sudža”, izjavio je predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.
”S tim u vezi, Gasprom izjavljuje da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu”, rekao je predstavnik ruske kompanije.
On je naglasii da Gasprom u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.
GTSOU je ranije danas saopštio da će isključiti gotovo trećinu ruskog gasa koji se prevozi preko Ukrajine ka Evropi zbog rata u toj zemlji.
Kako je saopštio GTSOU „okolnosti više sile” su u činjenici da su dve stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do „mešanja okupacionih snaga u tehničke procese”.
Kompresorsku stanicu „Novopskov” u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, preneo je Rojters.