Aerodrom u Kabulu – najmanje 100 poginulih

0

Најмање 100 људи је страдало, а више од 150 је повређено у серији експлозија испред аеродрома Хамид Карзаи у Кабулу. У нападима страдало и 13 америчких маринаца. Одговорност за нападе преузела Исламска држава. Председник САД Џозеф Бајден поручио је, након експлозија код аеродрома у Кабулу, да ће они који су извели нападе платити и да је наредио нападе на ИСИС. Najmanje 72 civila poginula su u dvije eksplozije ispred aerodroma u Kabulu, rekli su u petak bolnički izvor i talibanski zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

Bombaš samoubica iz islamističke militantne grupe “uspeo je da dođe do velike grupe prevodilaca i saradnika američke vojske u blizini hotela Baron kod aerodroma u Kabulu i detonirao je svoj eksplozivni pojas među njima, ubivši oko 60 ljudi i ranivši više od 100 drugih, uključujući talibanske borce”, navodi se u saopštenju Islamske države.

Napori za evakuaciju nastavljaju se i u petak na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu.

Zvaničnik NATO-a izjavio je da sve strane snage imaju cilj da evakuišu svoje građane i radnike svojih ambasada iz Avganistana do 30. avgusta.

Ovaj izvor dodao je da će talibanske snage pojačati sigurnost i povećati broj pripadnika obezbeđenja da bi kontrolisali masu na ulazu u aerodrom u Kabulu.

Među žrtvama napada u četvrtak je i najmanje 28 talibana, saopšteno je iz ovog pokreta i napomenuto da nema razloga da se sa 31. avgusta produžava rok za konačni odlazak stranih trupa iz Afganistana.

General Frank Mekenzi, čelnik Centralne komande SAD-a, rekao je da su američki zapovednici u pripravnosti zbog novih napada Islamske države, uključujući moguće rakete ili bombe iz automobila kojima je meta aerodrom u Kabulu.

“Činimo sve što možemo da budemo spremni za moguće napade”, rekao je, dodajući da sa Talibanima dele neke obaveštajne podatke i da veruje da su “neki napadi sprečeni.”

Američki vojni vrh obećao da će krenuti na Islamsku državu nakon što je u četvrtak izvršen samoubilački bombaški napad na aerodrom u Kabulu.