Bajden: „Odgovorićemo na napad“

0

Teroristi nas neće zaustaviti, izjavio je predsednik SAD Džo Bajden u obraćanju iz Bele kuće nakon što je avganistanskoj prestonici u dve eksplozije u blizini aerodroma ubijeno 72 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika.

“Takođe sam naredio svojim komandantima da razviju operativne planove za napad na ključnu imovinu, vođstvo i objekte ‘Islamske države (ISIS-K).'” rekao je on.

“Odgovorićemo snažno i precizno u vreme, na mestu i način na koji odaberemo,” istakao je Bajden precizirajući da SAD misle da znaju ko je naredio napad te da će “doći do njih bez opsežnih vojnih operacija”.

Bajden je rekao da teroristički napad neće odvratiti SAD od evakuacije hiljada američkih građana, saveznika i ugroženih Avganistanaca.

“Teroristi nas neće odvratiti. Nećemo im dozvoliti da zaustave našu misiju. Nastavićemo evakuaciju”, rekao je Bajden i dodao da je više od 100.000 ljudi transportovano iz zemlje u posljednjih 12 dana.

Ovi teroristi neće pobediti. Spasićemo Amerikance i naše saveznike”, dodao je Bajden dodajući da onima koji su izveli napad u Kabulu “nećemo oprostiti”.

Znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovićemo vas i platićete cenu”, upozorio je Bajden.

Bajden je istakao da je “Islamska država Avganistana” (ISIS-K) oduzela život američkih vojnika i mnogih civila, dodajući da su ubijeni pripadnici američke armije bili junaci koji su spašavali živote drugih”.

On je opisao američke vojne pripadnike koji su poginuli kao “heroje koji su bili u opasnoj, nesebičnoj misiji da spasu živote drugih do sada neviđenoj u istoriji,” rekao je Bajden.

“Oni su kičma Amerike, najbolje što ova zemlja može pružiti. Besni smo i srca su nam slomljena,” dodao je američki predsednik.

On je istakao da su izgubljeni životi američkih vojnika položeni za slobodu i bezbednost drugih i SAD.

Na pitanje novinara da li će poslati dodatne trupe u Kabul, Bajden je rekao da će to učiniti ako bude potrebno.

“Predočio sam vojsci da ću odobriti šta god im treba – ako im zatrebaju dodatne snage,” naveo je Bajden, ali je napomenuo da su američki komandanti rekli da za sada imaju sve što im je potrebno.

On je ponovio stav da je njegova administracija nasledila ovu situaciju te da se avganistanska armija raspala za 11 dana.

Kada je reč o poziciji talibana, Bajden je naglasio da je i u njihovom interesu da “Islamska država u Avganistanu” ne napreduje dalje, dodajući da nema dokaza da je bilo dogovora između ove dve militantne grupe oko napada.

O zavisnosti od talibana da pomognu u obezbeđivanju perimetra aerodroma u Kabulu. Bajden je rekao: „To nije stvar poverenja. To je pitanje zajedničkog ličnog interesa.”

On je precizirao da je talibana da američke snage napuste Avganistan do 31. avgusta, a SAD da to tada evakuišu što više ljudi. Po njegovim rečima, talibani nisu “dobri momci”, ali imaju svoje interese i nastoje da utvrde kako da održe ekonomiju i spreče haos u zemlji.

Američki predsednik je poručio Avganistancima koji su pomagali SAD-u, a neće biti evakuisani do kraja avgusta – “izvući ćemo vas”.

Na pitanje da li oseća odgovornost za najsmrtonosniji dan za američku armiju u Avganistanu od 2011, Bajden je kazao da snosi odgovornost za sve što se dešeavalo poslednjih meseci.

“Ali, znate kao i ja, da se bivši predsednik dogovorio s talibanima da će povući sve snage do maja, a da talibani zauzvrat ne napadju američke snage,” naveo je Bajden.

On je ponovio da čvrsto stoji iza odluke o povlačenju.

“Zamislite šta bi se desilo da sam 1. maja kazao da ćemo ostati. Imao sam samo jednu opciju na raspolaganju – da pošaljem dodatne trupe da se bore u ratu i rizikuju živote u pokušaju da uspostave demokratsku vladu u državi koja nikad u istoriji nije bila ujedinjena i sastoji se od plemena koja se nikad nisu slagala,” istakao je Bajden.

“Dame i gospodo, došlo je vreme da završimo ovaj 20-godišnji rat,” poručio je američki predsednik na kraju obraćanja u Beloj kući.