Konstituisana Skupština Kosova

0

U Prištini je juče oformljen sedmi saziv Skupštine Kosova. Za predsedavajućeg Skupštine Kosova, sa 75 glasova „Za“ izabran je danas Glauk Konjufca, član predsedništva Samoopredeljenja (LVV), dok će njegov zamenik iz redova srpske zajednice biti Slavko Simić iz Srpske liste, čiji mandat je odobrilo 92 poslanika.
Samoopredeljenje je prekršio prethodnu tradiciju izgradnje institucija, jer su prvi put u parlamentarnoj istoriji, predsednik i potpredsednici izabrani bez prethodnog političkog dogovora, piše Koha.
Izborom Glauka Konjufce za predsednika parlamenta i drugih potpredsednika, izbegnuta je institucionalna blokada i formiranje vlade, iako nije bilo političkog dogovora između parlamentarne većine.
DSK je bio iznenađen i nazvao je potez Samoopredeljenja jednostranim. Međutim, svih 28 poslanika te stranke glasalo je za predloženog kandidata. Ali za DSK, svi dosadašnji sporazumi sa Samoopredeljenjem padaju u vodu, piše Koha.
Kandidat za premijera Aljbin Kurti, rekao je da izbor Konjufce nije iznenađenje, već demokratsko pravo da ne izazove institucionalnu blokadu.
Uprkos razdorima, DSK i Samoopredeljenje nisu se odrekli od koalicije. Nakon konstituisanja Skupštine počeli su teći ustavni rokovi za izbor nove vlade.
Na predsedniku je da imenuje kandidata za premijera, koji nakon toga ima 15 dana da predloži kabinet Skupštini na glasanje. Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je formiranje Skupštine.
Skoro tri meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora, izabrani poslanici sedmog parlamenta su položili zakletvu.
Prvi koji su zauzeli svoja mesta deset minuta pre predviđenog vremena bili su poslanici DSK. Nakon njih su došli poslanici Samoopredeljenja.
Kandidat za premijera pozdravio je sve poslanike DSK koji su sedeli u prvom redu.
Poslanice DPK Ganimete Musljiu i ABK Time Kadrijaj postavili su u prvom redu kod poslanika Samoopredeljenja nacionalnu zastavu.
U Prištini je vladalo veliko interesovanje za sednicu koju je pratio veliki broj medija. Na snazi su bile i bezbednosne mere zbog kojih je ulazak trajao duže nego što je očekivano.
Tokom trajanja sednice, ispred poslaničkog kluba LVV, na skupštinskoj klupi, nalazila se zastava Albanije. Ovu zastavu poklonili su im na početku sednice poslanici PDK i AAK. Sednici su prethodile nedelje koalicionih pregovora između LDK i Samoopredeljenja (LVV). Međutim, uprkos najavama, dogovor do sinoć nije ostvaren. Poslednja koaliciona ponuda u nizu, došla je od LDK, ali uprkos svemu, ukoliko je LVV odbije, lider LDK, Isa Mustafa, obećao je podršku poslanika svoje stranke za formiranje vlade koju će voditi samo LVV.
Na sednici, neočekivano, za predsedavajućeg Skupštine Kosova odabran je Glauk Konjufca iz LVV. U svim dosadašnjim izjavama LVV i LDK lidera, a koji su se ticali uslova sklapanja koalicije, o ovoj poziciji se govorilo kao rezervisanoj za kandidata LDK, u prvom redu Vjosu Osmani koja je bila kandidatkinja za premijerku Kosova na najnovijim vanrednim parlamentarnim izborima.
Po završetku sednice, predstavnici LDK i LVV se nisu obraćali medijima, ali bivši predsedavajući Skupštine Kosova i lider PDK, Kadri Veselji, jeste. On je čestitao građanima na novoj Skupštini, a budućim vladajućim strankama je poručio da „ne stvaraju podele u društvu insceniranjem lažnih kriza“.