Ambasadori SAD i EU neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Ambasadori SAD i EU neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Ceremonija inauguracije Vladimira Putina na mesto predsednika Ruske Federacije biće održana danas u Moskvi. Putin će, po tradiciji, tradicionalno proći nizom sala u Kremlju, od Georgijevske do Andrejeve, gde će položiti zakletvu.


Ceremoniji će prisustvovati predsednici oba doma parlamenta Valentina Matvijenko i Vjačeslav Volodin, predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije Valerij Zorkin, kao i predstavnici zakonodavne i sudske vlasti.


Nakon polaganja zakletve, sa zidina Kremlja biće ispaljeno 30 plutona, a potom će na Trgu parlamenta biti održana parada Predsedničkog puka.


Putin je na martovskim predsedničkim izborima osvojio 87,28 odsto glasova.


Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi neće prisustvovati ceremoniji inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina.Portparol EU Peter Stano rekao je da je ova odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka.

„Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati“, rekao je Stano, prenosi Rojters.


Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da američki ambasador u Moskvi neće prisustvovati inauguraciji ruskog predsednika.

Rojters je juče preneo da će inauguraciji prisustvovati francuski ambasador u Rusiji, za razliku od Nemačke koja neće poslati svog predstavnika.

Neimenovani izvor je agenciji rekao da je Pariz ranije osudio „kontekst represije u kojem su održani izbori, lišavajući glasače pravog izbora“, kao i organizaciju izbora na ukrajinskim teritorijama koje je „okupirala“ Rusija, a koje Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

Baltičke države, koje više nemaju diplomatske predstavnike u Moskvi, takođe su odlučno isključile prisustvo Putinovoj inauguraciji.