Prijem Kosova u Savet Evrope nije na dnevnom redu sastanka u maju?

Prijem Kosova u Savet Evrope nije na dnevnom redu sastanka u maju?

Prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara SE koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Saveta Evrope i objavljenog dnevnog reda, prenosi Beta.
„Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podelimo“, rečeno je danas agenciji Beta u Savetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je 16.aprila prijem Kosova u Savet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.
Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.
Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mere koje Savet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.
Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.
Oni će razgovarati i o saradnji Saveta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sednice predati predsedavanje Komitetom ministara Litvaniji.
Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

U pripremama za ministarsku sednicu Lihtenštajn je, naravno, u stalnom dijalogu sa svim akterima“, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Lihtenštajna za Gazetu Ekspres.

Konačni dnevni red će odobriti ministri spoljnih poslova 17. maja i biće objavljen posle sastanka zajedno sa svim odlukama koje će ministri doneti“, dodao je ovaj zvaničnik.