Kurti za dijalog sa Beogradom

Kurti za dijalog sa Beogradom

Predsednik pokreta “Samoopredeljenje” i kandidat te stranke za budućeg kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da se zalaže za “puni reciprocitet prema Srbiji” i “principijelni dijalog” sa Beogradom. Aljbin Kurti je u predizbornom intervjuu Kohi ditore izjavio da bi kao kosovski premijer osnovao principijelan pregovarački tim, u dogovoru sa Briselom. “Dakle, moramo voditi dijalog o dijalogu, tako da dijalog bude dobro pripremljen”, rekao je Kurti i dodao da će to možda potrajati neko vreme, ali da će već u prvoj nedelji svog mandata pokrenuti dijalog sa kosovskim Srbima.

Kurti je naveo da bi “uvođenjem punog reciprociteta Srbiji prestao međunarodni pritisak na Kosovo”.

Ukoliko bude vodio buduću kosovsku vladu, Kurti je nagovestio da će za mesec dana da izađe sa procenom sva 33 do sada postignuta sporazuma između Beograda i Prištine i utvrditi kakav je njihov uticaj na život ljudi.

Dodao je da u principu nisu protiv, već su za principijelni dijalog.

Što se tiče opcija koje uključuju promenu granica na Balkanu, Kurti smatra da ideja nije mrtva, ali je izrazio uverenje da je projekat propao.

Najavio je da će u isto vreme pripremiti listu zaheva od Beograda, tvrdeći da nijedna vlada u Prištini nije adresirala potraživanja nakon neuspeha Jugoslavije, “ni ratne odštete Srbije”.