Američki PEN žali zbog priznanja Handkeu

0

Američki PEN izrazio je žaljenje zbog dodele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu, i ocenio da književna zajednica zaslužuje bolje od tog izbora.

“U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i raširene dezinformacije širom sveta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost”, navedeno je u saopštenju američkog PEN koje prenosi Slobodna Evropa.

Kako je obrazloženo u zvaničnoj izjavi Akademije, Peter Handke dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu za “uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva”.

“Iznenadjeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića”, navela je u saopštenju predsednica PEN Amerike Dženifer Igan.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u medjunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića koji je tokom sudjenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog gradjanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Slobodna Evropa podseća da je 2018. dodela nagrade za književnost odložena, pošto je suprug članice Akademije Katarine Frostenson prošle godine osudjen na dve godine zatvora zbog silovanja.

Inače, Frostenson je odstupila, a dogadjaji su pokrenuli krizu u organizaciji koja je uključivala navode o sukobu interesa i propuštanje imena pobednika za Nobelovu nagradu, a sve to rezultiralo je “smanjenim poverenjem javnosti u Akademiju”, dodaje Slobodna Evropa.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime