Sirija – nastavlja se turska ofanziva

0

Stotine mrvih, desetine hiljada ljudi u zbegovima, turski avioni i artiljerija granatiraju gradove – to je slika trećeg dana ofanzive na severoistoku Sirije. Jutros su turski avioni izveli napade na grad Ras al Ain. Izveštač

Rojtersa je vieo kamione sirijskih pobunjenika koji su se iz Turske uputili ka ovom gradu uzvikujući „Alahu ekbar“. Artiljerija granatira grad Tel Abiad. Tursko ministarstvpo odbrane je saopštilo da su njeni sirijski saveznici prošle noći ubili 49 Kurda i da je do ada ubijeno 277 Kurda.

Takođe su saopštili da je juče poginuo jedan turski vojnik.

Kurdi tvrde da su uspeli da se odupru napadima. Međunarodne humanitarne organizacije tvrde da je do sada evidentirano 64 hiljade izbeglica.

Osmogodišnji rat u Siriji je nastavljen posle telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i turskog lidera Redžepa Erdogana. Tramp je, povlačenjem američkih trupa, praktično otvorio vrata produžetku rata u Siriji.

„Imamo jednu od tri mogućnosti: poslati hiljade vojnika i pobedito vojno, uvesti Turskoj veoma teške sankcije i udariti je finansijski, ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda“, napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

„Nadam se da možemo posredovati“, rekao je novinarima u Beloj kući.

Izvesno je da će SAD iskoristiti oprobani metod – sankcije i pregovori.

SAD su preuzele odgovornost za nekoliko desetina visoko rangiranih militanata Islamske države koji se nalaze u zatvorima koje kontrolišu Kurdi, da bi, kako tvrde, sprečili njihovo bekstvo. U kurdskim zatvorima je 11 hiljada pripadnika ISIS-a.

Francuski ministar odbrane je upozorio da ova tuska ofanziva može da oživi , kako je rekao, DAEŠ, oji čeka ovu priliku.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime