Amerikanci bombardovali jug Iraka

0

Američki avioni bombardovali su ciljeve na jugu Iraka, za koje zvaničnici Pentagona tvrde da su skladišta oružja proiranskih milicija. Napad je usledio dan pošto su u raketnom napadu ubijena dva američka i britanski vojnik. Pentagon je saopštio da je pogođeno ukupno pet meta na jugu Iraka oko kojih su smeštena skladišta projektila u čijim su ekaplozijama, u sredu, ubijena trojica vojnika, dva Amerikanca i Britanac. Vazdušne napade, sa zemlje, podržavali su britanski vojnici, navodi Pentagon.

Mete napada su skladišta projektila kakvi su navodno upotrebljeni u napadu na Amerikance i Britance, ali za sada nema informacija o eventualnim žrtvama na strani proiranskih milicija.

Irački izvori navode da je u napadima bilo ranjenih i mrtvih pripadnika milicija.

Američki ministar odbrane, Mark Esper je nešto ranije za napade na vojnike iz SAD i Britanije optužio proiranske snage i najavio mogućnost vojnog odgovora.

“Da budem jasan, SAD neće tolerisati napade na naše ljudstvo ili na interese naših saveznika”, rekao je Esper.

Neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane je Njujork tajmsu rekao da su ovi napadi osmišljeni kako bi odvratili proiranske snage od daljih akcija, ali bez širenja sukoba.

SAD i Iran su se krajem prošle godine našli na ivici otvorenig rata, pošto je u napadu američkih dronova u Bagdadu ubijen iranski nacionalni heroj i komandant specijalnih snaga Revolucionarne garde, general Kasim Solejmani.

Dan kasnije, u trenutku dok je telo iranskog generala spuštano u grobnicu, Iranci su na baze odakle su poleteli dronovi ispalili salvu balističkih projektila. Predsednik SAD Donald Tramp je, odmah posle napada, izjavio da u eksplozijama nije bilo povređenih američkih vojnika, ali se nekoliko nedelja kasnije ispostavilo da je u bolnicama završilo više od 100 Amerikanaca.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime