Nemačka – trećina topova i tenkova neupotrebljivo

Nemačka – trećina topova i tenkova neupotrebljivo

Poverljiv dokument nemačkog ministarstva odbrane otkriva da je većina artiljerijskog naoružanja vojske ove države – neupotrebljivo, piše britanski Tajms.

Navodi se da je najmanje šest od 14 haubica „Pancer“, koje su nemenjene Ukrajini, poslate u Litvaniju na popravku. Od 105 oklopnih samohodnih haubica, koliko ih poseduje namačka vojska, uporebljiva je tek svaka treća. Ovaj podatak iz vladinog izveštaja citira list „Bild“.

Još šokantnije podatke izneo je „Špigl“ koji navodi da nijedan oklopni transporter „Puma“ nije ispravan.

Za katastrofalno stanje naoružanja nemačke vojske krivaje ministarka odbrane Kristina Lamreht tvrdi jedan broj poslanika u Bundestagu, navodeći da naoružanje nije testirano u ranoj fazi.

Samohodna haubica „Pancerhaubica“ 2000, proizvod je dva najveća koncerna za izradu oružja „Kraus – Mafei“ i „Vegman i Rajnmetal“, smatra se jednim od najsavremenijih oružja na svetu i koristi municiju od 155 milimetara, a domet je 30 kilometara. Upravo ova haubica se smatra idealnom za ukrajinski rat, gde Kijev koristi taktiku „pucaj i beži“.

Svega 73 haubice „Pancer“2000 ima nemačkoj vojsci, od toga radi samo polovina, dok se 8 nalazi na servisu. Mediji navode da nema rezervnih delova. Ističe se da je samo posle osam dana vežbe pokvareno 18 tenkova „Puma“. Jedan je onesposobljen jer mu je izgorela instalacija. „Pume“ su plaćene šest milijardi evra ( 17 miliona evra po komadu) i to je najskuplje borbeno vozilo pešadije na svetu.

Puma“ je bila ne samo ponos Nemačke,već čitavog NATO-a i smatralo se da je ključno oružje za zaštitu na istočnom krilu u slučaju invazije.

Sada je nemačkoj vojsci na raspolaganju oklopni transporter „Marder“, star preko pola veka. Zaustavljeno je ulaganje u modernizaciju „Puma“, dok se ne otkriju uzroci skandaloznih kvarova.

Bundestag je ove godine odobrio 100 milijardi evra za modernizaciju vojske, pa analitičari ove podatke koji su procureli u javnost, smatraju mogućim spinovanjem sa ciljem da se ta sredstva usmere na određena oružja, od kojih bi profitirale pojedine komanije za proizvodnju i trgovinu oružjem i opremom.