Amfilohije: Pozivam Mila da ga krstim

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ponovo je pozvao Vladu da povuče Zakon o slobodi veroispovijesti i da donese propis u skladu sa evropskim standardima, izražavajući očekivanje da protesti neće stati sve dok se to ne desi.
On je ponovo kritikovao predsednika države Mila Đukanovića, tvrdeći da je on “na čelu cele priče oko donošenja zakona”.

„Nema tu nikakve sumnje, Đukanović je na čelu cele priče. Zato ja njega često puta i pozivam da ga krstim. Kada se krsti, biće mnogo mudriji, pametniji. Peva o večnoj Crnoj Gori, a ukida sve ono što je večno u Crnoj Gori, na čemu je Crna Gora sagrađena. Ja se u Boga nadam da je to prolazna bolest, kao i svaka druga bolest i da će se ljudi vratiti jedni drugima u Crnoj Gori. Zakoni su oni koji bratime i objedinjuju narod, a ne onaj koji ga razdvaja i koji na temeljima raskola prethodnih, bratoubistava grade budućnost Crne Gore. Molim se Bogu, da im Bog vrati razum i da ozdrave“, kazao je mitropolit Amfilohije, nakon liturgije u paštrovskom manastiru Duljevo. Komentarišući ocene da je Zakon o slobodi veroispovijesti pogodan za Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer bi podizanjem tenzija rešili političke probleme unutar dve države, Amfilohije je kazao da “to sa njima treba razgovarati”.

„Ja ne znam, to se priča očevidno, da ima tu nekakvih dogovora među njima, jer njih dvojica su zainteresovani za ova zemaljska dobra, pa onda i koriste svoju politiku u tom pravcu. Ja se u Boga nadam da je to prolazna bolest i da će se to ponovo Crna Gora i crnogorska vlast da se vrati sama sebi, pameti svojoj, mudrosti, ono na čemu je sve sagrađeno od Svetog Jovana Vladimira do Svetoga Petra i Svetog Vasilija“, kazao je Amfilohije.
On je ponovio da bi Vladi bilo “najpametnije da što pre shvati da nakon velikog narodnog otpora da povuče zakon”:

„To nije otpor politički dirigovan, nego to progovara iz bića naroda. Ovo će se nastaviti, nema nikakve sumnje, sve dotle dok oni taj bezumni zakon ne povuku. To nije nikakva pobeda. To je pobeda pravde, božje istine, pobeda izvorne, iskonske Crne Gore, Zete Duklje. Pobeda onoga što je najsvetije u Crnoj Gori kroz vekove. To nije pobeda moja protiv ovoga ili njegova protiv mene. Mi smo prolazni, figure ovde,“ rekao je Amfilohije.
Mitropolit je naveo da Episkopski savet MCP priprema inicijativu za ocenu ustavnosti zakona i podsetio da su advokati iz Beograda već podneli zahtev za ocenu ustavnosti, na čemu im se zahvalio.
“I naš pravni savet, Episkopski savet priprema takav akt i on mislim ovih dana treba da bude podnet“, rekao je Amfilohije.
Upitan da li iza narodnih skupova i šetnje po crnogorskim gradovima stoje političke partije, kao što to dio opozicije sebi pokušava da pripiše, Amfilohije je ponovio da to apsolutno nema nikakve veze sa politikom.

„Apsolutno nije politička priča. Ovo je priča iskonska, narodna priča i oni to treba da shvate i povuku bezumni zakon i donesu zakone kakvi se donose širom Evrope. To je jedini zakon takve vrste u Evropi kakav je donet“, zaključio je Amfilohije.
Mitropolit Amfilohije rekao je da se novim zakonom stvaraju i uslovi za otimanje zemlje u Buljarici.
„To je u duhu ovoga zakona. Ne samo Buljarica, nego i sve druge svetinje. Neko ko se interesuje da se bogati na tuđ račun, sigurno da i Buljarica dolazi u obzir. Ako dolaze u obzir svetinje Cetinjski manastir, manastir Ostrog, manastir Morača, onda je tu i Buljarica. U ime nekakvog novog Cetinja, neka nova vlast koja nasleđuje Svetog Petra po svetovnom delu, ja sam po duhovnom na njegovoj stolici, sada smatra da to njima pripada. Kome nijma, ko su ti oni kojima pripada Buljarica i sve ostale svetinje,” rekao je.