Amfilohije: Spasite obraz Crne Gore

0

U Nikšiću je sinoć održan najmasovniji protest zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Litiju je u gradu pod Trebjesom nakon molebana u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa nikšićkim sveštenstvom i monaš tvom. Nikšićkoj litiji pridružiili su se i građani koji su peške preko Povije, Pandurice, Carevog mosta i Kličeva došli iz Ostroga i sa Bogetića.

Amfilohije je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.

“Oganj vere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svet, ovakvog naroda nećete naći ni na severu, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu”, kazao je Amfilohije.

On je dodao da umesto da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

“Ovaj zakon koji je sad donet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva.Veliki je Božiji dar da se narod probudio koji nije izgubio dušu, obraz i osećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je reč istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva da što prije budu uklonjeni”, istakao je Amfilohije.

Ocenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.
“Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je najbitniji od svega”, zaključio je Amfilohije i najavio da će se litije za spas i očuvanje svetinja nastaviti.