Vučić: Albanci tajno snimali

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je saradnike Hašima Tačija i Aljbina da su snimali njihova izlaganja na panelu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, koji je, inače, održan iza zatvorenih vrata, i kasnije pustili u javnost, ali bez njegovih komentara i odgovora i Kurtiju i Tačiju.

“Lično sam video čoveka posebno zaduženog da snima Tačijev govor, a isto tako i Kurtijev. Oni su sve to pustili u javnost…Nailazite na zid ćutanja kada vidite sa kakvim prevarantima u regionu imate posla”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, on je na Minhenskoj konferenciji poštovao pravila Četam hausa.

“Ja nisam prevarant, koji je naučio da vara Evropljane i sve druge, mene niko nije snimao, jer sam se ponašao u skladu sa pravilima Četam haus-a.

Međutim, u njihovom snimcima koje su pustili u javnost, mene nema nigde, ni reči, ni odgovora. Nema ni kako je ućutkan Aljbin Kurti, ni šta sam svima njima na tom mestu rekao”, kazao je on.
On dodaje, da se ne može tako razgovarati sa ljudima kojima ne može da se veruje, niti onima koji elementarna pravila pristojnosti ne poštuju.

“Kasnije se kaže kako sve te informacije sa rasprave nisu iscurele Aljbinu Kurtiju. Samo sam vam ukazao kako su i kroz tehničke detalje neodgovorni ljudi u stanju da razaraju svaku mogućnost kompromisa i dijaloga”, istakao je Vučić.
Posle neformalne večere u Briselu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da su razgovori bili korisni za Srbiju. Svako se borio za sebe i ceo region, izjavio je Vučić.

Sa druge strane, kosovski predsednik, Hašim Tači, je tražio liberalizaciju viza za građane Kosova. Upitao je šta još Kosovo treba da uradi da bi dobilo liberalizaciju.

„Stvarno mislim da smo imali jedan vrlo dobar i važan sastanak za nas, za sve nas, za Srbiju svakako pozitivan i naišli smo na dobru energiju i Šarla Mišela i Ursule for der Lejen i Žozepa Borelja i gospodina Plenkovića, mislim da su razgovori bili vrlo korisni“, rekao je Vučić.

Kaže da može definisati u tri tačke o čemu se razgovaralo.

„Nismo došli da se svađamo i prepiremo, mi smo se ovde borili za sebe, borili smo se i pojedinačno za sebe i borili za ceo region, tako da to je bio naš posao i mislim da smo ga dobro obavili. Mislim da je to bilo dobro. Posebno je ohrabrujuće što se vidi da ćemo imati mnogo sastanaka.

Bilo je pitanja i o Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se i na nameru Republike Srpske da postane nezavisna.

„Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, kao i integritet Republike Srpske, mislim da je to nešto što je potpuno logično i normalno.

I ja njima čak ne držim predavanja kada oni govore da je za njih Kosovo nezavisna država, ako neko ne bi trebalo da govori da je Kosovo nezavisna država, onda to ne bi trebalo da govori niko u Bosni i Hercegovini“, kazao je Vučić

Vučić je poručio da je uvek bio korektan prema BiH i da podržava integritet BiH.

Posle Vučića se novinarima obratio kosovski predsednik Hašim Tači. On je tražio liberalizaciju viza za građane Kosova.
Rekao je da se razgovaralo o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i mogućnostima za postizanje konačnog rešenja.

Kako kaže, konačni dogovor između “Kosova i Srbije” može se dogoditi samo „uz vodeću ulogu američkog predsednika Donalda Trampa i američke administracije“.