Antverpen – evropska narko prestonica

Antverpen – evropska narko prestonica

Albanski gangster s lažnim britanskim pasošem ubijen je ispred svoje kuće u Antverpenu usred krvavog rata za kontrolu trgovine drogom u tom lučkom belgijskom gradu, koji je postao evropska prestonica kokaina krijumčarenog iz Južne Amerike u Evropu, ali i prema Rusiji i Bliskom istoku.

U Bledara Mucu (39), dok se u subotu uveče vraćao u svoj stan, na samo nekoliko metara od policijske stanice ustrelila su dvojica ubica koji su još uvek u bekstvu, a vlasti tvrde da je zločin imao sva obeležja naručenog ubistva.

Muca, koga su nadzorne kamere snimile 2016. kako iz pištolja puca na policiju, živeo poslednje dve godine u Antverpenu gde je delovao kao ključni član albanske narko bande.

Tradicionalno poznat po trgovini dijamantima, Antverpen preplavljuju albanski kriminalci, a policija vodi izgubljenu bitku s narko kartelima.

Naime, milijarde od industrije kokaina pokvarile su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih službenika. U poslednjoj rundi uhapšeni su glavni inspektor belgijske policije optužen za davanje informacija kriminalnim grupama, pa čak i administrator u bolnici osumnjičen da je tražio lične podatke lučkih radnika koji bi mogli biti podmićeni.

Gangsteri poput Muce usmereni su na moćnike, pretražuju svaki aspekt njihovog života i traže njihove slabe tačke, recimo dugova koji bi ih naterali na primanje mita.

Novac od droge na ulicama Antverpena koristi se za ‘kupovanje’ policije, carinika i lučkih radnika koji omogućavaju procvat ilegalne trgovine.

Smatra se da su neki rukovaoci dizalicama podmićeni hiljadama evra kako bi sakrili kontejnere s drogom ili zamenili one koji sadrže kokain za legitimne pre zaplene.

Carinici opisuju taktiku u stilu ‘trojanskog konja’ u kojoj se krijumčari danima skrivaju u kontejnerima na dokovima, a u tome im pomaže lučko osoblje.

Problem je postao toliko ozbiljan da je CEPA, udruga za delatnike luke Antverpen, objavila video o opasnostima podmićivanja svojim radnicima.

Animirani video upozorava zaposlenike da izbegavaju nošenje odeće koja bi ih mogla identifikovati kao lučke radnike kada su izvan posla, i da izbegavaju pričanje o svom poslu na mestima kao što su barovi i restorani, kao i da obrate pozornost na osobe koje im se obraćaju s lažnih profila na društvenim mrežama.

Prošle godine u gradskoj luci pronađeno je rekordnih 90 tona kokaina vrednog 13 milijardi evra, ali smatra se da zaplene, koje su najveće u Evropi, čine samo deset posto kokaina prokrijumčarenog kroz grad.

I sam gradonačelnik Antverpena u kojem je eskaliralo nasilje kao napadi bombama i pucnjava iz automobila, proziva bogate poslovne ljude da se, potpomognuti novcem od droge, infiltriraju i utiču na politiku grada.

Zbog tvrdnji da su ga narko-bande htele ubiti, Bart De Vever protekle godine stavljen je pod 24-satnu policijsku zaštitu.

– Ponosni smo na bliske veze i snažan trgovinski odnos s Latinskom Amerikom. Međutim, poslednjih godina promet kokainom se eksponencijalno povećao. Posledice toga su vrlo opipljive, posebno za lučke gradove. Nažalost, posledice snose i zemlje otkuda dolazi droga, poput Kolumbije. Utjecaj organizovanog kriminala i kriminalnog novca potkopava tkivo našeg društva – ističe gradonačelnik Vever.

Policija tvrdi kako ‘burekdžinice i brijačnice zjape prazne’, ali na papiru beleže ogromne profite, dok cene nekretnina u Antverpenu takođe rastu zbog novca od trgovine drogom.

Njegov položaj pored Holandije, gde se veći deo uvezenog kokaina pakuje pre dalje distribucije u druge delove Europe, takođe je važan faktor.

A čitavu situaciju podupire i rastuća potražnja za kokainom u Evropi gde se ova droga sve više smatra društveno prihvatljivijom.

Prošle je godine, nakon niza racija u sklopu Operacije Sky, jedne od najvećih belgijskih operacija protiv droge, otkrivena mreža korumpiranih zvaničnika koji su imali pristup državnim bazama podataka i ličnih podataka svih belgijskih građana.

Izvršena je racija na više od 200 domova u Belgiji, a uhapšeno je 48 osumnjičenih, uključujući tri advokata u Antverpenu i državne službenike. Zaplenjene su i ogromne količine novca, dijamanata, nakita, luksuznih automobila i oružja, kao i lažne policijske uniforme.

Glavni tužlac Antverpena Franki De Kejzer usporedio je rat protiv narko bandi s ‘igrom mačke i miša’ u kojoj se kriminalci bore da ostanu korak ispred zakona.