Avganistan – bombaši protiv sporazuma sa SAD

0

Bombaš samoubica usmrtio je najmanje pet ljudi danas u centru Kabula, avganistanskoj prestonici. Jaka eksplozija je zatresla prozore u snažno utvrđenom kvartu Šaš Darak, u blizini ambasada i vladinih zgrada kao i avganistanske obaveštajne službe .

U bolnicu su dovezena tela pet poginulih. Lekari pružaju pomoć ranjenima kojih , za sada , ima 25, među kojima je I pet žena, izjavio je direktor bolnice Farid Ahmad Karimi.

Odgovornost za ovaj napad preuzeli su Talibani iako su u toku njihovi pregovori o paktu sa Sjedinjenim Državama. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je na svom Tviter nalogu preuzeo odgovornost rekavši da je bombaš samoubica, kako je naveo “tragač za mučeništvom” – aktivirao automobil bombu.

Video snimci i fotografije pokazuju polupane automobile i nekoliko manjih radnji.

Nasilje u Avganistanu ne jenjava iako su talibanski I američki predstavnici postigli napredak u pregovorima čiji je cilj postizanje dogovora o povlačenju američkih trupa, ali uz garancije talibana.

U ponedeljak je talibanski bombaš-samoubica usmrtio najmanje 16, a ranio više od 100 ljudi.

Glavni američki pregovarač za mir u Avganistanu, Zalmai Kalilzad rekao je da su ove nedelje dve strane izradile nacrt okvirnog sporazuma prema kojem će američke trupe napustiti pet vojnih baza u Avganistanu u roku od 135 dana od potpisivanja pakta.

U Avganistanu ima oko 14.000 američkih vojnika, raspoređenih u različitim bazama širom zemlje.

Očekuje se da će se Kalilzad sastati sa avganistanskim i NATO zvaničnicima kako bi objasnio nacrt sporazuma, koji, pre potpisivanja, mora da odobri američki predsednik Donald Tramp.