Avganistan : Izbori u strahu i nasilju

0

Avganistan sutra bira predsednika. Izbori će biti održani u atmosferi eskalacije nasilja i pretnji talibana. Čak trećina biračkih mesta će biti zatvoreno zbog opasnosti od terorističkih napada. Pravo glasa ima 9,6 miliona registrovanih birača, među kojima je oko 3,3 miliona žena. Talibani su izbore proglasili izdajom “okupatora” i na taj način demonstrirali svoju moć. Islamski militanti u više su navrata upozorili da će napasti biračka mesta i bezbednosne snage koje će biti raspoređene u blizini biračkih mesta. U strahu od prevara I izbornih krađa registracija birača će biti obavljana iz pomoć biometrijskog sistema. Glasači će moći da izaberu jednog od 14 kandidata na listi za predsednika, ali samo dvojica imaju šanse da budu izabrani na čelo države – predsednik u odlasku Ašraf Gani i predsednik Izvršnog veća Abdulah Abdulah. Njih dvojica su vodili zemlju proteklih pet godina u vladi Nacionalnog jedinstva.
Prema anketama, u vodstvu je Abdulah Abdulah. Ako ni jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, ići će se u drugi krug.
Nakon što su talibani zapretili napadima na birališta, susedni Pakistan zatvorio je sve granične prelaze s Avganistanom.