Britanija se „zatvara“ za strance?

0

Ako bude bregzita bez doovora, od 31. oktobra Velika Britanija najavljuje drugačiji tretman migracija, iako je premijer Boris Džonson prethodno izjavio da neće biti neprijateljski nastrojena prema migracijama.

„Posle Bregzita vlada će uvesti novi pravedniji sistem imigracija u kojem će prioritet imati veštine kako bi ljudi koji dolaze mogli koristiti Velikoj Britaniji, rekla je portparolka britanske vlade, dodajući da će se sloboda kretanja , kakva danas postoji, okončati 31. oktobra.

Uskoro bi trebalo da budu poznati i detalji o slobodi kretanja a, kako se pretpostavlja, uključivaće pooštrene mere provere svih koji žele da uđu na ostrvo.

Udruženja koja zastupaju interese Evropljana sa prebivalištem u Velikoj Britaniji izražavaju nezadovoljstvo najavom ovakve odluke i smatraju je diskriminacijom.

Bivša premijerka Tereza Mej je tvrdila da će biti “prelazni period” u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma, što bi evropskim državljanima omogućilo putovanje u Veliku Britaniju na posao ili studiranje.