Bajden i Si se sreću na Baliju

Bajden i Si se sreću na Baliju

Američki predsednik Džo Bajden sastaje se danas na Baliju s kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi utvrdili smernice bilateralne saradnje dve zemlje. Na Baliju 20 najvećih svetskih ekonomija održava svoj prvi veliki samit nakon pandemije. Sastanak supersila bit će Bajdenov prvi lični susret sa Sijem od kako je preuzeo dužnost. Poslednji put su se sreli 2017. kada je Bajden bio potpredsednik.

Čelnici se susreću u uslovima rivalstva dve vodeće svetske ekonomije koje se naglo zaoštrava i sa sve moćnijim Pekingom koji postaje sve odlučniji da se sprovede preraspodela moći uspostavljena pod vodstvom SAD-a nakon Drugog svetskog rata. Razgovori na marginama G20 imaju atmosferu ledenih hladnoratovskih konklava između američkih i sovjetskih čelnika u Potsdamu, Beču ili Jalti koji su odlučivali o sudbini miliona, piše francuska novinska agencija Afp.

Bajden je govorio o tom sastanku kao susretu na kojemu se utvrđuju “crvene linije” svake zemlje. Sveobuhvatni cilj biće postavljanje “zaštitnih ograda” i “jasnih pravila puta”, rekao je novinarima visoki zvaničnik Bele kuće nekoliko sati pre sastanka. “Sve to činimo kako bismo osigurali da konkurencija ne pređe u sukob.”