Ni traga od apatinskog „pantera“

Ni traga od apatinskog „pantera“

Potraga na za životinjom iz porodice divljih mačaka bez uspeha je okončana i juče, iako je „prečešljano” veliko područje na teritoriji opštine Apatin. Priča o „crnom panteru“ koji je viđen kod Apatina danima privlači pažnju javnosti. A Opština Apatin je u subotu izdala saopštenje da je crni panter uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. „Mole se građani da do daljnjeg ne idu u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji”, navedeno je između ostalog u saopštenju.
„Snimljena u okolini Banje Junaković sa udaljenosti od oko 150 metara. U pitanju je amaterski snimak načinjen sa veće udaljenosti, pa su konture nejasne. Na osnovu video-zapisa ne možemo tačno da odredimo o kojoj je životinji reč. Mi gotovo ništa ne znamo o njoj, moguće je da je u pitanju divlja mačka, ali ne znamo joj navike, kretanje, što sve otežava potragu” kaže za „Politiku” Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, zadužen za oblast inspekcijskih poslova, koji rukovodi akcijom hvatanja. Kako ističe, u subotu je podignut i dron sa termovizijskom kamerom koji je „skenirao” oblast površine oko 150 hektara, ali ništa nije uočeno. Traganje je naon nekoliko satio prekinuto zbog magle.
Osim nadležnih iz javnih preduzeća „Vojvodinašume”, „Vode Vojvodine” i policijskih službenika iz Apatina, na terenu se nalaze i veterinar i dvoje timaritelja iz Zoološkog vrta u Subotici, potvrdila nam je Sonja Mandić, direktorka palićkog Zoološkog vrta. Sa sobom imaju i pušku za uspavljivanje životinja. Ukoliko divlja mačka bude uhvaćena, u dogovoru sa nadležnim ministarstvom biće definisano gde će se za nju naći odgovarajući privremeni smeštaj.
Potraga za životinjom koja se u medijskim izveštajima naziva crnim panterom (tako je „oslovljena” i u saopštenju Opštine Apatin) i za koju se ne zna kako se našla na slobodi, traje već gotovo čitavu sedmicu. Prošle nedelje, njeno prisustvo policijskoj upravi u Apatinu prvi su prijavili meštani sela Deronje, a dan kasnije i žitelji naselja u okolini Sonte.