Bajden: „Rusija može da napadne NATO“

Bajden: „Rusija može da napadne NATO“

Ako Rusija pobedi u ukrajinskom sukobu, mogla bi da se nađe u poziciji da pokrene napad na NATO koji bi mogao da izazove globalni sukob sa američkim trupama, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.
„Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na na tome“, tvrdi Bajden. „Ako Putin napadne NATO saveznika…, pa, mi smo se obavezali kao članica NATO-a da ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“, naveo je on, dodajući da bi Vašington želeo ovo da spreči jer može doći do toga da se „američke trupe bore protiv ruskih trupa“.
Ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov je, komentarišući Bajdenove opaske o potencijalnom sukobu između Rusije i NATO-a, sugerisao da su „takve priče izmišljene da bi se poreskim obveznicima i trezvenim političkim snagama opravdali ogromni troškovi za ‘obuzdavanje’ Ruske Federacije.”
Spekulacije Vašingtona o potencijalnom sukobu pokazuju da su „američke vlasti konačno izgubile dodir sa realnošću“, dodao je on. Ovakva provokativna retorika je neprihvatljiva za odgovornu nuklearnu državu.