Moldavija – pretresi opozicije

Moldavija – pretresi opozicije

Moldavska policija vrši masovne pretrese uoči protesta opozicije 12. marta. Ovo je saopštio Generalni komesarijat policije. „Pretresi se vrše u različitim naseljima kod mnogih optuženih u krivičnom predmetu koji se tiče priprema za masovne nerede“, navodi se u izveštaju. U istražnim radnjama učestvuje i Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.


Dan ranije, policija je prijavila hapšenje tri osobe koje su imenovane kao osumnjičene u slučaju nezakonitog finansiranja opozicione partije Šor.


Partija Šor i niz vanparlamentarnih partija i javnih ličnosti koje su se ranije ujedinile u Pokret za narod nastavili su antivladine proteste. Oni su okrivili vlasti za ekonomsku krizu, tokom koje su cene hrane, gasa, struje i grejanja višestruko porasle. Ranije je predsednica Maja Sandu najavila opasnost od državnog udara u koji će biti uključene opozicione snage, uključujući i stranku Šor. Zalagala se za davanje dodatnih ovlašćenja specijalnim službama i drugim agencijama za sprovođenje zakona.