Moldavija – pretresi opozicije

0
epa10495940 Riot police officers stay in line while supporters of the Shor political party protest in main street of Chisinau, Moldova, 28 February 2023. Protesters demand from their government to not involve Moldova in the Russian-Ukrainian war, increase pensions and to pay their winter energy bills. EPA/DUMITRU DORU

Moldavska policija vrši masovne pretrese uoči protesta opozicije 12. marta. Ovo je saopštio Generalni komesarijat policije. „Pretresi se vrše u različitim naseljima kod mnogih optuženih u krivičnom predmetu koji se tiče priprema za masovne nerede“, navodi se u izveštaju. U istražnim radnjama učestvuje i Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.


Dan ranije, policija je prijavila hapšenje tri osobe koje su imenovane kao osumnjičene u slučaju nezakonitog finansiranja opozicione partije Šor.


Partija Šor i niz vanparlamentarnih partija i javnih ličnosti koje su se ranije ujedinile u Pokret za narod nastavili su antivladine proteste. Oni su okrivili vlasti za ekonomsku krizu, tokom koje su cene hrane, gasa, struje i grejanja višestruko porasle. Ranije je predsednica Maja Sandu najavila opasnost od državnog udara u koji će biti uključene opozicione snage, uključujući i stranku Šor. Zalagala se za davanje dodatnih ovlašćenja specijalnim službama i drugim agencijama za sprovođenje zakona.