Putin.“Ne želimo sukob sa NATO-om, ali smo spremni“

Putin.“Ne želimo sukob sa NATO-om, ali smo spremni“

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da niko ne želi sukob Rusije i NATO. Ali, ako to neko poželi, mi smo spremni, poručio je on.
„Mi smo uvek spremni za svaki scenario. Ali, to niko ne želi. I na inicijativu Amerike mi smo svojevremeno stvorili poseban mehaanizam za sprečavanje takvih sukoba. Komandanti određenih naših jedinica imaju mogućnost da direktno komuniciraju i da se konsultuju o svakoj kriznoj situaciji. Niko ne želi nikakav sukob, ali ako poželi, mi smo spremni”, istakao je Putin u razgovoru s novinarima po okončanju samita „Rusija-Afrika”.
Govoreći o situaciji u zoni specijalne operacije u Ukrajini, Putin je rekao da drastičnih promena nema i da Kijev vrši rotacije ljudstva:
„Ruske snage zauzimaju tačke koje su im potrebne, na jednom delu su već napredovale 15 kilometara duž fronta i četiri kilometra po dubini. Rade to da bi poboljšali svoje pozicije, zauzimaju kote, stvaraju nova uporišta. Deluju pouzdano”, naglasio je ruski predsednik.
U nekim oblastima ne samo da odbijaju napade protivnika nego prelaze i u ofanzivu.
Ukrajina, rekao je on, trpi velike gubitke u živoj sili, tehnici, ali ima i nekih promena u taktici – čuvaju tehniku, dovozeći ljude do linije fronta i potom odlazeći.
Precizirao je da su od 4. juna Ukrajinci izgubili 415 tenkova,a da su ruske snage ukupno uništile više od 1.300 oklopnih vozila raznih tipova od čega su dve trećine zapadne proizvodnje.
Dodao je da je posle sastanka o Ukrajini razgovarao sa komandantima u zoni operacije. Napomenuo je da rukovođenje vojskom nije njegov posao i da ne dobija neprekidno izveštaje, ali da u toku dana nekoliko puta kontaktira sa Ministarstvom odbrane i konkretnim jedinicama.
Govoreći o merama koje će Rusija preduzeti kao odgovor za teroristički napad na Krimski most, predsednik Rusije je istakao da su predložene određene bezbednosne mere i da će odgovor koji je Rusija pripremila biti vidljiv.
Dodao je da je ruska vojska već udarila na mesta sa kojih je planiran napad na teritoriju Rusije, kao i na mesta gde su se proizvodili bespilotni čamci kojima je teroristički napad izveden.
Putin se osvrnuo i na to što je Turska predala Ukrajini borce „Azova” (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji):
„Postojao je sporazum. Drugih komentara neće biti. „
Ruski predsednik je rekao i da na Zapadu „melju, svima mozak ispiraju” i onda za sve greške krivicu svaljuju na Rusiju, prenosi Sputnjik.
Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela specijalnu vojnu operaciju to je bio impuls za početak ekonomskih problema Zapada li koren tih problema bio je u ranijim greškama.