Kurti: „Ne može makiato bez šolje za kafu“

Kurti: „Ne može makiato bez šolje za kafu“

Premijer Kosova, Albin Kurti, ponovio je da Ustav ne dopušta formiranje zajednica na etničkoj osnovi

U intervjuu za austrijski ‘ Standard’, Kurti je upitan o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom spomenuo Ahtisarijev plan.

Prema njegovim riječima, prvi paragraf Ahtisarijevog plana kaže: Kosovo mora biti multietničko društvo.

Dakle, može se tražiti ujedinjenje duž planine Rugova ili Šar planine, ali ono ne bi trebalo biti zasnovano na nacionalnom identitetu. Takođe se pitam zašto Ahtisarijev sporazum ne bi bio dovoljan – on sadrži mnoge zaštite prava srpske manjine”, rekao je Kurti.

Govorio je i o Bosni i Hercegovini rekavši da je 14 opština sa srpskom većinom koje su se tamo spojile, kasnije proglasilo nezavisnost i potvrdilo ustav.

Šef izvršne vlasti je dodao da ima utisak da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ne možete voleti Zajednicu opština i govoriti: Neću priznati državu Kosovo. Ne možete poslužiti makiato bez šoljice kafe. Ali prava manjina vrlo su važan deo pune normalizacije odnosa sa Srbijom. Pa kada dođemo do toga, Srbija može dati predlog kako to rešiti. Na isti način moći ćemo davati predloge o pitanjima koja smatramo važnima za manjine u Srbiji”, rekao je Kurti.