Sankcije za Belorusiju zbog hapšenja novinara

0

Beloruske vlasti uhapsile su novinara Romana Petraseviča pošto je avion kojim je putovao neplanirano sleteo u Minsk posle pretnje da je u avion podmetnuta bomba, koja se pokazala lažnom.

Prataseviča je odvela policija ubrzo nakon što je avion kompanije Rajaner, koji je putovao iz Atine za Viljnus, sleteo u belorusku prestonicu. Na avionu nije pronađena bomba, preneli su beloruski mediji. Nisu saopšteni drugi detalji i nije jasno ko je prijavio da se u avionu nalazi bomba.

Lideri Evropske unije traže hitno uvođenje sankcija Belorusiji zbog ovog događaja koji se karakteriše kao otmica komercijalnog leta pod pokroviteljstvom države.

Uoči unapred planiranog samita lidera, EU je pozvala na hitno puštanje novinara i osudila čin prinudnog preusmeravanja i prizemljenja aviona.

“Izvršavajući ovaj prinudni čin, beloruske vlasti su ugrozile bezbednost putnika i posade. Međunarodna istraga ovog incidenta mora se sprovesti kako bi se utvrdilo svako kršenje međunarodnih vazduhoplovnih pravila. EU će razmotriti posledice ove akcije, uključujući preduzimanje mera protiv odgovornih”, navodi se u saopštenju EU.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen pozvala je na pooštravanje postojećih sankcija bloka protiv Belorusije.

Nečuveno i nezakonito ponašanje režima u Belorusiji imaće posledice. Odgovorni za otmicu aviona moraju biti sankcionisani “, napisala je ona.

Raman Pratasevič, opozicioni aktivista i novinar koji se u Belorusiji suočava sa optužbama za koje bi mogao da dobije i do 15 godina zatvora, bio je na letu kompanije Ryanair iz Atine u Grčkoj do litvanske prestonice Vilnjusa, kada je pilot promenio kurs između dve članice EU i krenuo ka Minsku.

Beloruska državna novinska agencija BelTA javila je da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio borbenom avionu MiG-29 da prati avion Rajanera da sleti u Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Zvaničnici su kasnije rekli da u avionu nije pronađen eksploziv.

Prataseviča i njegovu devojku policija je odvela ubrzo nakon sletanja u belorusku prestonicu. Kako javlja agencija Reuters, Sofia Sapega je bila na letu sa Protaševićem, a hapšenje je potvrdila njena porodica.