Berze – protesti u Kini obaraju akcije

0
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 20: Trading ends for the day on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on March 20, 2020 in New York City. Trading on the floor will temporarily become fully electronic starting on Monday to protect employees from spreading the coronavirus. The Dow fell over 500 points on Friday as investors continue to show concerns over COVID-19. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Cene akcija na Volstritu su juče pale jer se berzanski trgovci boje da bi se protesti u Kini, zbog strogih kovid restrikcija, mogli nastaviti i usporiti rast druge po veličini svetske privrede. . Dow Jones skliznuo je 1,45 posto, na 33.849 bodova, dok je S&P 500 pao 1,54 posto, na 3.963 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.049 bodova.

Kao i ostale najveće berze u svetu, Volstrit je juče bio pod pritiskom zbog protesta u nekoliko kineskih gradova, uključujući finansijsko središte Šangaj, kao i deo glavnog grada Pekinga.

Talas nezadovoljstva podstaknut je požarom u glavnom gradu regije Sinjiang Urumčiju, u kojem je poginulo deset osoba. Bes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vreme da pobegnu jer je zgrada delimično bila u lokdaunu.

Negativno na tržišta utiču i vesti o rastu broja zaraženih koronavirusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast druge svetske ekonomije.