Volonteri evakuišu izbeglice

Volonteri evakuišu izbeglice

Stotine Evropljana u privatnom aranžmanu svakodnevno stižu na jugoistok Poljske kako bi ponudili prevoz ukrajinskim izbeglicama, ali za to se prvo moraju registrovati.

Polunapušteni trgovački centar u predgrađu poljskog graničnog grada Przemisla pretvoren je u logistički centar za pomoć Ukrajincima na njihovom putu prema Evropi.

Njegov parking postao je autobuska stanica, a prazne poslovnice, označene brojevima, sada su čekaonice – pod brojem 2 su Češka, Slovenija i Austrija, pod 3 Španija, Francuska i Portugalija, pod 10 Nemačka, Holandija, Belgija i Danska.

Vozači pokazuju svoja dokumenta o automobilu, naznačavaju koliko ljudi mogu povesti i imaju li smeštaj za njih na konačnim destinacijama.

Mogu povesti izbjeglice tek kad imamo sve podatke i kad se registruju, posle čega policija proverava te informacije i jesu li svi doista u sigurnim rukama”, rekao je Robert, volonter iz Nemačke koji koordinira celi proces.

On je naglasio kako svakodnevno stižu stotine ljudi, ali da je potrebno još vozača.

Stižemo iz gradića koji je blizu Ženeve, s francuske strane. Došli smo ovde kako bi poveli svoju ukrajinsku prijateljicu, a imamo još pet mesta u automobilu”, rekao je francusko-španski bračni par.

Sistem kontrole onih koji nude pomoć uveden je zbog slučajeva prevare i kao zaštita od krijumčarenja ljudi. Stoji upozorenje Ukrajincima da ne ulaze sa sumnjivim ljudima u automobil jer je bilo slučajeva naplate putovanja, a mediji su prošle nedelje preneli i slučaj silovanja 19-godišnje izbeglice.