Bez novih mera u Srbiji

Bez novih mera u Srbiji

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji zasedao je povodom pogoršane epidemiološke situacije i odlučeno je da se ne donose nove, strože mere, saopštila je posle sednice premijerka Ana Brnabić i istakla da je takva odluka doneta uprkos protivljenju lekara u Kriznom štabu. Lekari su, brojčano, u manjini u Kriznom štabu.

Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da usvojimo mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje. Trenutno su na snazi maske u zatvorenim prostorima, na otvorenom gde nije moguća distanca, vakcinacija. Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da se 10 dana zabrane masovna okupljanja više od pet ljudi i da se skrati radno vreme svima, sem esencijalnim objektima, a ako dođe do smanjenja broja obolelih, onda da se uvedu kovid propusnice“, rekla je Brnabić.

Prema aktuelnim merama, u Srbiji svi objekti rade normalno, dozvoljena su masovna okupljanja, utakmice, proslave. Na snazi su mere lične zaštite poput nošenja maske u zatvorenom prostoru, ali se to slabo poštuje.

Ana Brnabić je rekla da smatra da bi mere koje su predložili lekari u Kriznom štabu dovele do smanjenja broja zaraženih, ali bi “dovele do toga da stane imunizacija”.

Podsećam vas da, kada smo imali mali broj zaraženih, imunizacija nije dobro išla”, rekla je premijerka i dodala da je jedino trajno rešenje vakcinacija, dok su “restriktivne mere odugovlačenje sa rešenjem”.