Gugl neće izbegavati porez

0

Gugl će prestati da koristi šemu koju mnoge kompanije koriste kako bi izbegle plaćanje poreza, pomoću koje je od poreskih vlasti do sada sakrio milijarde dolara, a taj potez objašnjava pojednostavljenjem korporativne strukture.

Gugl je jedna od multinacionalnih kompanija koje su često na meti kritika da koriste svoj položaj i snagu i da otvaranjem ispostava širom sveta i prebacivanjem dobiti iz jedne u drugu značajno umanjuju poreske obaveze.

Šema poznata kao “Double Irish With A Dutć Sandwić” jedna je od poznatih metoda izbegavanja plaćanja poreza na dobit koja koristi određene rupe u zakonima SAD, Irske i Holandije, čijom kombinacijom i korišćenjem ofšor kompanije je moguće značajno umanjiti poreze.

Kako prenosi “SeeBiz”, Gugl očigledno odustaje od ove prakse jer se iz poreske prijave kompanije za 2018. godinu vidi da će kompanija krajem 2019. ili tokom 2020. prestati da koristi irsko-holandsku šemu internog prebacivanja dobiti.

Iz Gugla kažu da će, zahvaljujući pojednostavljenoj korporativnoj strukturi, licence za proizvode i usluge ubuduće svojim ispostavama prodavati iz SAD, a ne putem ofšor kompanije s Bermuda.