Bez ustaških simbola u Austriji

0

Austrijska vlada odlučila je da na popis zabranjenih simbola ekstremističkih organizacija, na kojem su već nacistički i ustaški simboli, doda i zastavu i grb veteranske organizacije stranačke paravojske Hrvatske stranke prava iz rata u Hrvatskoj 1990-1991 HOS (Hrvatske obrambene snage).

Na njima se nalazi ustaški pozdrav „za dom spremni“, a ustanovilo se da se, pored ustaških, i ti simboli pojavlju na blajburškim komemoracijama koje se održavaju sredinom maja nedaleko od austrijskog gradića Blajburga u Koruškoj.

Ovu dopunu Zakona o simbolima su najavile zastupnice stranke Zelenih, koja je članica vladajuće koalicije, Olga Voglauer i Eva Blimlinger. One veteransku organizaciju HOS-a nazivaju „fašističkom organizacijom naslednicom ustaških Hrvatskih obrambenih snaga“.

Na sednici Vlade pre nedelju dana grupa stručnjaka, koju je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ovlastilo za sastavljanje izveštaja o godišnjem skupu u Blajburgu, preporučilo je austrijskoj Vladi zabranu ovog skupa.

“Sada ministar unutrašnjih poslova mora da predstavi konkretne planove za zabranu ovog okupljanja”, rekao je tada koruški pokrajinski premijer Peter Kaiser nakon što je stručna grupa svoj izvještaj predala Vladi. Austrijski savezni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je podsetio da “nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mesta na komemoraciji”.

Austrijska grupa stručnjaka je navela da se ova zabrana ne odnosi na “neutralnu komemoraciju ili katoličku misu”.

Okupljanja na Blajburgu održavana su u spomen pripadnika ustaških i domobranskih snaga i velikog broja civila koji su na završetku Drugog svetskog rata sa teritorija kvislinške NDH bežali pred partizanima, kako bi se predali zapadnim saveznicima. Britanci su ih nedaleko Blajburga zarobili i razoružali, i potom predali patizanima.

Deo zarobljenika je pušten, deo likvidiran u slovenačkim šumama većinom bez suđenja, a deo je vođen na tzv. “kružne puteve” po Jugoslaviji duge po par stotina kilometara, na kojima je bilo mnogo žrtava.