SAD uvela sankcije Evropskoj uniji

0

Sjedinjene američke države su uvele dodatne carine u vrednosti 7,5 milijardi dolara na veliki broj proizvoda iz Evropske unije. To je odluka predsednika Donalda Trampa iako je Evropske unija zapretila da će uvesti kontramere, javlja AFP.
Carine su stupile na snagu u minut posle ponoći i odnose se, pored ostalog, na Erbasove avione, francuska vina i škotski viski.
Američka vlada je pre četiri dana dobila zeleno svetlo od Svetsko trgovinske organizacije da uvede carine kao odgovor na subvencije koje Evropska unija daje Erbasu.
SAD su već u trgovinskom ratu s Kinom, koji predstavlja veliki rizik po stabilnost globalne ekonomije. Tramp je u sredu ponovo napao evropske zemlje i optužio ih za nefer postupanje i “ogromne barijere” protiv uvoza iz SAD.
On međutim nije odbacio mogućnost da se postigne sporazum i tako okonča spor.
Francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji se nalazi u Vašingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda, upozorio je američku vladu da će odluka o carinama imati “negativne posledice, kako ekonomske tako i političke”. “EU je spremna da uzvrati”, naveo je Le Mer.
Za danas je planiran sastanak Le Mera i američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajthajzera.