BiH – optužnica za genocid protiv 10 Srba

BiH – optužnica za genocid protiv 10 Srba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za učestvovanju u genocidu nad Bošnjacima u istočnoj Bosni 1995. godine.

Saopšteno je da su optuženi: Ratko Vujović (56), Ljubomir Vlačić (66), Vitomir Pepić (70), Milovan Ognjenović (71), Goran Višković (69), Željko Dupljanin (48) i Vlastimir Golijanin (49).

Svi su bili pripadnici vojne policije Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, koji j ebio direktnbo uključen u napad na Srebrenicu, progone i masovna ubistva Bošnjaka.

Na području Šekovića i Vlasenice zarobili su, kako se navodi, veću grupu Bošnjaka koji su iz Srebrenice pokušali da se probiju na teritoriju pod nadzorom Armije BiH nakon što je enklavu pod zaštitom UN okupirala vojska bosanskih Srba.

Iz logora Sušica kod Vlasenice zarobljenike su odveli na tri različite lokacije i tamo ih streljali, a prema navodima iz optužnice tako je ubijeno najmanje 65 osoba, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica nakon rata.

“Optuženi se terete da su svesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno delo genocida”, stoji u optužnici koja je podignuta uz saradnju s mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), naslednikom Haškog tribunala koji je u ovom slučaju prikupio brojne dokaze.

Navode optužnice tužilaštvo planira dokazivati pozivanjem oko 130 svedoka, među kojima 1o zaštićenih svedoka .